Jest ranking najgorszych polskich potraw. Drugie miejsce może być zaskoczeniem
Taste Atlas to kulinarny serwis, który regularnie publikuje różnego rodzaju rankingi związane z jedzeniem. Tym razem są to najgorsze polskie potrawy. Ranking jest ustalany na podstawie głosów użytkowników z całego świata, a ci za najgorszą potrawę znad Wisły uznali tradycyjny polski specjał, czyli czerninę.
Najgorsze polskie potrawy
Czernina, czyli zupa z dodatkiem krwi (zwykle kaczej) regularnie znajduje się w rankingach najgorszych potraw świata i zawsze zajmuje wysokie pozycje. Nie dziwi więc, że zajęła pierwsze miejsce w zestawieniu polskich potraw, które nie są najlepiej oceniane. Dla wielu zaskoczeniem mogą być jednak kolejne miejsca. Na drugim bowiem uplasowała się kiełbasa parówkowa (kiełbasa robiona z wieprzowiny), a na trzecim zupa truskawkowa, czyli poczciwy makaron z truskawkami. Dla wielu to smak dzieciństwa, do którego chętnie wracają i nigdy nie umieściliby jej na liście najgorszych potraw.
Kluski z makiem i śląski żymlok
Kolejne miejsca zajmują głównie potrawy, które są charakterystyczne dla określonych świąt (np. dania wigilijne) albo dla konkretnych regionów (głównie to kuchnia śląska). I tak tuż za podium uplasował się śląski żymlok, czyli tradycyjna wędlina podrobowa. Za nią jest inny śląski specjał, czyli szałot. To nic innego, jak sałatka ziemniaczana.
Na liście znalazły się też m.in. wigilijne kluski z makiem, pieczeń z mięsa mielonego, wodzionka, sałatka z buraków, ale też – co pewnie znowu będzie dla wielu osób zaskoczeniem – marynowane w occie grzyby. Są też śląskie krupnioki, kutia, flaki, zupa jarzynowa, sałatka warzywa, surówka z marchewki czy smalec. Ranking najgorszych potraw z Polski zamykają fasolka szparagowa i piróg biłgorajski (regionalne danie na bazie ziemniaków i kasy gryczanej).